Water weblog

Guido van der Wedden

Westland onbereikbaar voor pleziervaart

Watersporters maken zich grote zorgen over de plannen om Delft vanaf het Reinier de Graafgasthuis te verbinden met de A4 door het doortrekken van de Hooipolderweg in Den Hoorn. Hierdoor zal veel meer verkeer gaan rijden over de brug over de Gaag, de belangrijkste vaarroute van Delft naar Midden-Delfland en het Westland. Deze zeer lage brug kan straks veel minder vaak voor de scheepvaart open gaan, waardoor Midden-Delfland en Westland vanuit Delft onbereikbaar worden voor schepen. Vertegenwoordigers trekken daarom aan de bel bij de provincie en omliggende gemeenten.

 

Al in augustus 2013 waarschuwde ik hiervoor. Inmiddels dreigen mijn zorgen van toen waarheid te worden, het is zelfs nog erger: er gaan niet, zoals toen ingeschat 20.000, maar 25.000 voertuigen per dag over deze weg rijden, dat wil zeggen in de spits circa 30 auto's per minuut. Als de brug 5 minuten open moet om een sloepje door te laten, ontstaat een rij van 150 wachtende auto's. Dit betekent dat de brug straks in de ochtend- en avondspits helemaal niet meer open kan. Maar ook buiten de spits zullen lange files ontstaan bij elk passerend scheepje. Volstrekt onaanvaardbaar, zowel voor omwonenden als watersporters.

Door de bouw van de spoortunnel in Delft kan tot 2016 niet van Delft naar Midden-Delfland en Westland gevaren worden, waardoor watersporters en ondernemers in de regio al enkele jaren flink gedupeerd zijn. Na 2016, als deze route na 5 jaar eindelijk weer open gaat, komt er nu echter opnieuw een obstakel op de route. De brug moet voor de toename van het verkeer worden verbreed. Een optie zou zijn de vaste doorvaarthoogte van de brug meteen met 1,20 m te verhogen tot 1,80 m, zodat deze alleen voor grotere boten open hoeft.

 

Het project dendert echter voort en het is de vraag of de gemeente Midden-Delfland, eigenaar van de brug, nog kan ingrijpen. Niet alleen Midden-Delfland raakt door deze brug afgesloten van Delft, ook achterliggende gemeenten als Westland, Maassluis en Vlaardingen. Vertegenwoordigers van de watersporters en watersportondernemers uit de regio proberen daarom de provincie en achterliggende gemeenten te mobiliseren. Via brieven wijzen zij de verantwoordelijk wethouder en gemeenteraad van Midden Delfland, gedeputeerde Rik Janssen van de provincie en burgemeester Van der Tak van de gemeente Westland op het probleem en noemen zij de oplosssing: de brug moet voldoende doorvaarthoogte krijgen om cruciale vaarverbinding open te houden zonder het kruisende autoverkeer te verstoren.

Overgaag: straks 30 auto's per minuut over dit bruggetje?

Op 7 juli was er een bewonersavond voor omwonenden in het Stanislascollege. Bijzonder was om te zien dat in het gepresenteerde verkeersmodel niet gesimuleerd werd wat er gebeurt als de brug open gaat. Verder viel op dat bij de afwegingen het belang van de scheepvaart niet is meegenomen. 

Helaas kan ik hier vanuit Delfland niets aan doen, aangezien dit geen taak van het waterschap betreft. Uiteraard zal ik me wel inzetten om dit dossier tot een goed einde te brengen!

Weergaven: 310

Opmerking

Je moet lid zijn van Water weblog om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van Water weblog

© 2022   Gemaakt door Guido.   Verzorgd door

Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden